Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zonwering: Cruciaal voor BENG-waarden

Bij het ontwerpen en bouwen van energiezuinige gebouwen speelt BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) een steeds prominentere rol. BENG is een concept dat gericht is op het verminderen van het energieverbruik in de gebouwde omgeving. Een essentieel aspect van het behalen van BENG-waarden is de effectieve toepassing van zonwering. In dit blog zullen we u uitleggen waarom zonwering van groot belang is voor het realiseren van energiezuinige gebouwen.

  1. Het verminderen van oververhitting: Bij het nastreven van energiezuinigheid in gebouwen, is het vermijden van oververhitting een belangrijke uitdaging. Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan de binnentemperatuur verhogen, waardoor koelsystemen harder moeten werken en er extra energie wordt verbruikt. Door het installeren van zonwering kan het binnendringen van zonlicht effectief worden beperkt, waardoor de behoefte aan mechanische koeling wordt verminderd. Dit resulteert in een verlaging van het energieverbruik en draagt bij aan het behalen van de BENG-eisen.
  2. Optimalisatie van daglichttoetreding: Hoewel het verminderen van zonlicht essentieel is om oververhitting te voorkomen, betekent dit niet dat gebouwen volledig afgesloten moeten worden van daglicht. Daglicht heeft veel voordelen, waaronder het bevorderen van het welzijn van de bewoners of gebruikers van het gebouw en het verminderen van de behoefte aan kunstmatige verlichting. Zonwering biedt de mogelijkheid om de hoeveelheid en de invalshoek van het daglicht te reguleren. Door de juiste zonwering te kiezen, kan men zowel oververhitting voorkomen als de gewenste hoeveelheid daglicht binnenlaten, waardoor een optimaal binnenklimaat ontstaat.
  3. Verbeterde thermische isolatie: Naast het beheersen van de zonnewarmtetoetreding, kan zonwering ook bijdragen aan de thermische isolatie van een gebouw. Zonwerende systemen zoals buitenzonwering of screens creëren een extra luchtlaag tussen het glas en de zonwering, wat resulteert in betere isolerende eigenschappen. Deze extra isolatie helpt de warmteoverdracht te verminderen, waardoor het energieverbruik voor verwarming en koeling wordt geoptimaliseerd.

Zoals je zult begrijpen na bovenstaande uitleg speelt zonwering een belangrijke rol bij het behalen van BENG-waarden in energiezuinige gebouwen. Dit doel wordt behaald door het verminderen van oververhitting, het optimaliseren van daglichttoetreding en het verbeteren van de thermische isolatie. Zonweringen creëren comfortabele en energie-efficiënte leef- en werkomgevingen. Het integreren van doordachte zonweringsoplossingen in bouwontwerpen is een belangrijke stap in de richting van een duurzame toekomst.

Vragen aan Zonex? Neem contact op
Nieuwsberichten